26/2/12

EMOCIONS, SENTIMENTS I ESTATS D'ÀNIM


Del món de les emocions aprenem cada dia una mica més, tot i que penso que en sabem poquíssim. Aquests dies parlava amb una coneguda i reflexionàvem respecte la diferència entre emoció i sentiment. Què les diferencia? Són iguals? És necessari diferenciar-les?

Diria que la terminologia no és, certament, el més important, però algunes persones, aquelles que ens agrada filosofar i indagar en el món cognitiu, ens dóna per pensar-hi i treure  conclusions d'alguns temes.

Personalment penso que emoció, sentiment i estats d’ànim no són el mateix, tot i que la frontera entre les dues primeres no és fàcil de delimitar i més clara amb l'últim terme.

Si cerquem la definició d’emoció trobem: Las emociones son reacciones psicofisiològicos que representan modos de adaptación a ciertos estímulos ambientales o de uno mismo.

Si cerquem la definició de sentiment trobem: El sentimiento es el resultado de una emoción, a través del cual, la persona que es consciente tiene acceso al estado anímico propio.

L’explicació que faig de com entenc jo la terminologia a la que faig referència és la que he trobat més senzilla i fàcil d’entendre. Tenim tres cervells; l’emocional (cervell límbic), el racional (cervell prefrontal) i el de les sensacions (cervell de sensacions).

El cervell emocional és més ràpid que el cervell racional i davant un estímul extern, és el primer en reaccionar. Imaginem, per exemple, que  vaig caminant tranquil·lament pel carrer i percebo que em cau del cel un objecte desconegut. El meu cos reaccionarà, es mourà ràpidament, sentiré por, ansietat, ensurt o excitació, la meva expressió facial canviarà, etc. No sé encara que ha passat però he reaccionat físicament per protegir-me. El que sento en aquest moment és l’emoció. Passats uns segons el cervell emocional envia la informació al cervell racional i aquest pensa i raona què ha passat. És clar, fa vent i ha volat una bossa que ha degut caure d’alguna balconada. Això forma part del pensament, la raó i els aspectes cognitius. En aquest moment podem començar a parlar del sentiment. En aquest cas podria haver estat el sentiment d’ansietat.

Emoció, sentiment i estats d’ànim no són termes amb el mateix significat tot i que no és fàcil diferenciar-los. Té a veure amb el funcionament del cervell i també amb el temps i la variació i graduació que poden patir les emocions.

En el Wiquipèdia he trobat aquests exemples que crec poden ajudar a entendre diferències entre  emocions,sentiments i estats d’ànim.

Si a Paula le molesta que su esposo siempre deje tirado sus calcetines al acostarse, este genera en Paula una sensación de DESAGRADO y al mismo tiempo una emoción de ENOJO. Al sostenerse de forma continuada este tipo de evento, concluye en un SENTIMIENTO de DESAGRADO, que realimenta una emoción de IRA, encaminando a un sentimiento de FRUSTRACIÓN, que de alargarse en el tiempo y de no tomar otros datos en cuenta, acabará concluyendo en un estado de animo dominado por el ODIO.

Us adjunto també un esquema on s’especifica la modificació d’algunes emocions que amb el temps poden passar a convertir-se en estats d’ànim. 

Veurem, salvant excepcions, com, a nivell general, l’emoció té una durada curta, és intensa i respon a estímuls externs. En canvi, l’estat d’ànim té una durada més llarga, és menys intensa i respon a estímuls interns.