18/11/13

PLORAR ÉS BO PEL COS I LA MENT



Des de fa uns cursos l’escola va decidir fer un tractament de les entrades a l’escola emocionalment acollidores per a millorar el clima ambiental i amenitzar dinàmiques afavoridores de l’aprenentatge. Començar el dia escolar amb distensió i gaudint del compartir des de la tranquil·litat per pal·liar l’estrès i les presses familiars.

Aquest curs, faig la rebuda de primer i segon de primària; la Marta fa l’entrada dels grans i tercer. Els rebem, tots els dilluns a primera hora, amb un missatge, un propòsit, un pensament o una reflexió. Dilluns passat vàrem presentar l’aforisme: PLORAR ÉS BO (per als més petits) i PLORAR ÉS BO PER AL COS I LA MENT (per als més grans).

Aquell mateix matí, la mestra de primer no va venir a l’escola per malaltia i vaig anar a substituir-la. Com que no sabia en quin nivell de Projecte estava ni què podria haver treballat vaig decidir fer català continuant amb el missatge de l’entrada.

Així que, per grups petits, van reflexionar què volia dir plorar és bo. Després d’aclarir forces conceptes, a vegades, complicats per als més petits de nivell cognitiu encara limitat, van anar dient quan ploraven ells, si era bo o no, qui plora més, com ens sentim després de plorar, què contenen les llàgrimes que després de plorar ens sentim tranquils, .... i molt més, van elaborar una frase que resumís allò més els havia agradat.

El resultat de les reflexions les vam enganxar al costat del missatge setmanal.



Llegiu què diuen els infants quan es parla sobre el plorar:

− La dutxa ens neteja per fora (el cos) i les llàgrimes per dins (la ment)

− Plorar és bo pel cos i la ment, dóna tranquil·litat i ens permet pensar millor.

− Plorar ens tranquil·litza i ens deixa dormir millor (aquest cartell era tan gran que no hi cabia i el varem enganxar en una altra paret)

Sovint, els infants fan créixer als adults. Ens permeten constatar diàriament com pensen i senten, en quin procés maduratiu es troben i com entenen conceptes emocionals complexes.

Gràcies nens i nenes de 1r A. Va ser una matí magnífic. Vaig gaudir d’una estona com a mi m’agrada, compartint emocions!!!

1 comentari:

Anònim ha dit...

La dutxa ens neteja per fora, i les llàgrimes per dins... incrïbles aquests nens, millor, no es pot dir.

Àngela